Christian Günther-bloggen

Blogg om boken "Spelaren Christian Günther"

Boktips i vårvinterns mörker

Posted on | februari 15, 2008 | 1 Comment

katrin_himmler.jpg
Katrin Himmler

Största läsupplevelsen just nu är Katrin Himmlers bok The Himmler Brothers, om sin farfars brödraskara där mellanbrodern hette Heinrich. Katrin var nyligen i Stockholm och besökte Forum för levande historia, varpå jag fick en pratstund med henne.

Bokens största styrka är att den visar hur luddig gränsen är mellan en vanlig, hygglig bayersk medelklassfamilj och massmördarikonen Heinrich Himmler. Finns det ett definierat ögonblick dÃ¥ vi kan säg att nu har familjen Himmlers älskade ”Heini” blivit ond? Naturligtvis inte. Skrämmande och fascinerande.

Boken har fler stora kvaliteter. Liksom i min bok om Günther förklaras ett historisk skeende utifrån en personlig horisont. Via familjen Himmler följer läsaren NSDAP:s väg till makten i Tyskland. Det fungerar mycket bra. Sedan är Katrin Himmlers personliga resa i sitt förflutna även det mycket gripande.

På sr.se kan du lyssna på en radiointervju med Katrin Himmler.

Comments

One Response to “Boktips i vÃ¥rvinterns mörker”

 1. bokmalen
  februari 19th, 2008 @ 22:37

  Hej, intressant blogg o rolig läsning!
  http://www.boktipset.nu/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 • Om denna blogg

  Denna blogg har som syfte att publicera nyheter, kompletteringar och rättelser till boken Spelaren Christian Günther. Bloggen liksom hela sajten christiangunther.se har bokens författare Henrik Arnstad som redaktör.
 • Meta