Christian Günther-bloggen

Blogg om boken "Spelaren Christian Günther"

Populär Historia: Påläst, välskrivet och rafflande

Posted on | februari 22, 2007 | No Comments

I det senaste numret av tidskriften Populär Historia recenserar professor Lars Ericson Wolke boken. Recensionen är i grunden positiv:

Författaren visar sig genomgående vara mycket påläst. Skildringen löper i princip kronologiskt, och de olika utrikespolitiska kriserna passerar revy i den turordning som drabbade den svenska samlingsregeringen. Texten interfolieras med en hel del kommentarer och förklaringar som bör underlätta för den läsare som inte är helt bevandrad i den samtida storpolitiken.

Ericson Wolke är dock inte okritisk. Han menar att jag kanske underskattat Per Albin Hansson i min framställning.

Per Albin Hansson var en alltför garvad politiker för att låta sig dompteras av en aldrig så skicklig utrikespolitisk spelare; däremot var det kanske taktiskt klokt av statsministern att låta Günther träda fram i ljuset som den närmast ansvarige för omdiskuterade politiska beslut.

Denna åsikt synes mig mycket välgrundad och jag håller faktiskt helt med Ericson Wolke i hans bedömning. I övrigt är Ericsson Wolke inte nöjd med att bl.a. litteraturlistan enbart finns på webben, men skriver ändå följande:

Boken är välskriven och bitvis spännande. Skildringen av spelet Sverige-Finland-Tyskland våren 1941 inför det det tyska anfallet på Sovjetunionen den 22 juni är oerhört rafflande, trots att läsaren faktiskt vet hur det gick.

Populär Historias webbplats hittar du på adressen www.popularhistoria.se. I sommar kommer att jag att medverka i tidningen, med en artikel om Midsommarkrisen 1941.

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

About

Tricorder Media är ett företag tillhörande Henrik Arnstad. Verksamhetsområden är författarskap, journalistik och undervisning.

Subscribe to our feed

Search

Admin